Pagina’s aanmaken
In WordPress kunt u zowel berichten als pagina’s maken. Bij een standaard blog gebruikt u berichten. In een standaard blog verschijnen de berichten in een omgekeerde chronologische volgorde op uw home pagina. Pagina’s zijn voor content als “over”, “contact” ect. Pagina’s vallen normaliter buiten het normale blog gedeelte, en worden vaak gebruikt om informatie weer te geven over u of u website — informatie die altijd toepasbaar is. U kunt pagina’s gebruiken om uw content te organiseren en beheren. Voorbeelden van extra pagina’s naast de standaard pagina’s zijn Copyright en privacy beleid.
In het algemeen komen pagina’s en berichten heel veel overeen, omdat ze beiden titels en content hebben, en een thema gebruikt kan worden om een vaste look te houden binnen uw site. Toch zijn er een paar dingen die pagina’s sterk verschillend maken van berichten.
Wat pagina’s zijn:
- Pagina’s zijn voor content die minder tijd-afhankelijk zijn dan berichten.
- Pagina’s kunnen worden ingedeeld in pagina’s en subpagina’s.
- Pagina’s kunnen verschillende pagina templates gebruikens.
- Pagina’s kunnen hebben meer mogelijkheden met betrekking tot het indelen van elementen.
- Pagina’s zijn bedoeld voor non-blog content.
Wat pagina’s niet zijn:
- Pagina’s zijn geen berichten, noch zijn het uitreksels van langere verhalen. Pagina’s komen ook niet op uw home pagina terecht.
- Pagina’s kunnen niet ingedeeld worden in een categorie en kunnen geen tags krijgen.
- Pagina’s zijn geen bestanden. Ze worden net als berichten opgeslagen in de database.
- U kunt geen PHP code plaatsen in de content zonder een plugin. Dit kan alleen in de template. Een voorbeeld van een plugin die u toch in staat stelt dit te doen, is Exec-PHP.
- Pagina’s verschijnen niet in uw feed.
- Pagina’s en berichten kunnen op verschillende manieren de aandacht trekken van mensen of zoekmachines
- pagina’s (of een specifiek bericht) kunnen worden ingesteld als statische front page.
Pagina’s aanmaken
Om een nieuwe pagina aan te maken logt u in op uw WordPress installatie met genoeg permissies om nieuwe artikelen te maken. Klik op Pagina’s > nieuwe pagina om te beginnen.
Uw pagina’s organiseren
Net zoals u subcategorieën kunt hebben in categorieën, kunt u subpagina’s hebben in pagina’s om zo een hiërarchie te vormen van pagina’s.
Een WordPress site voor een reisbureau kan individuele pagina’s bevatten voor elk continent. Onder de pagina “Amerika” kunnen zij bijvoorbeeld subpagina’s aanmaken voor Canada, Amerika, Mexico en Peru. Zo zou de structuur er uit zien:
- Azië
- Japan
- Thailand
- China
- Taiwan
- Mongolië
- Amerika
- Verenigde Staten
- Canada
- Peru
- Mexico
- Argentinië
een subpagina aanmaken
- ga naar Dashboard > Pagina’s > Nieuwe pagina’s
- in het rechter menu, klik op het drop-down menu bij hoofd. De lijst bevat alle pagina’s die al zijn aangemaakt op uw site.
- Selecteer de geschikte pagina van het drop-down menu om de pagina een subpagina ervan te maken.
- Voeg content toe aan de pagina
- Klik op publiceren wanneer u klaar bent
Als u uw pagina’s in een lijst heeft staan komen de subpagina’s onder de hoofdpagina’s te staan.
in bovenstaand voorbeeld zou een permalink er zo uitzien
http://voorbeeld.nl/amerika/mexico
De URL van uw pagina aanpassen
Om de URL te veranderen (ook wel de “slug” genoemd), klikt u op “bewerken” (of “verander permalink” in oude versies van wordpress) knop onder de pagina titel op het bewerk scherm van de pagina, die u kunt vinden onder de pagina tab in het dashboard.
Een lijst met pagina’s maken
WordPress kan automatisch een lijst genereren met pagina’s en op uw pagina plaatsen in de sidebar of footer, met bijvoorbeeld de template tag wp_list_pages().
Er zijn ook WordPress Plugins die helpen met het weergeven van een lijst met pagina’s op uw berichten en andere plaatsen op uw site.
Pagina templates
Individuele pagina’s kunnen een aangepaste pagina template krijgen. (een wordpress thema PHP bestand, bijvoorbeeld aangepaste-pagina.php) die u kunt aanmaken binnen uw thema. Zie Aangepaste Pagina Templates voor instructies om een aangepaste template aan te maken voor uw pagina’s. Deze overheerst dan de standaard page.php Pagina Template die bij uw thema zit.
De dynamische aard van WordPress pagina’s
Een website kan statisch en dynamisch zijn. Statische pagina´s, zoals standaard HTML pagina´s, zijn van te voren gegenereerd en hoeven niet opnieuw gegenereerd te worden wanneer een bezoeker de pagina opent. Dynamische pagina’s, zoals die van WordPress, moeten opnieuw gegenereerd worden elke keer dat ze bekeken worden. De code voor wat er op de pagina weergegeven moet worden wordt geschreven door de auteur, maar niet de code zelf. Hiervoor wordt uitgebreide PHP code gebruikt, die de pagina bij elk bezoek opnieuw genereert.
Bijna alles in WordPress is dynamisch gegenereert, waaronder pagina’s. Alles dat gepubliceerd word (Berichten, Pagina’s, Reacties, Categorieën, etc.) worden opgeslagen in de MySQL database. Wanneer de site word bezocht, word de database informatie gebruikt door de Templates van uw thema om de aangevraagde pagina te genereren.
Een voorbeeld van een statische pagina is een HTML document (dus zonder PHP code). Het probleem met statische pagina’s is dat ze moeilijk te onderhouden zijn. Aanpassingen die u maakt in uw WordPress instellingen, thema’s en templates worden niet doorgevoerd naar pagina’s die zijn geschreven in pure HTML. Daarom zijn pagina’s toegevoegd aan WordPress. Door pagina’s te gebruiken, hoef u uw statische pagina’s niet meer handmatig te updaten als u van thema veranderd. Indien goed geschreven updaten uw dynamische pagina’s gewoon mee met de rest van uw blog.
Desondanks de dynamische aard van Pagina’s, noemen veel mensen ze statisch. Eigenlijk worden ze “pseudo-statisch” genoemd. Met andere woorden, een pagina bevat statische informatie maar is dynamisch gegenereerd. daarom zijn zowel “statisch”, “dynamisch” en “pseudo-statisch” goede woorden om de aard van WordPress pagina’s te beschrijven.