Thema’s gebruiken

Wat is een thema?

Een WordPress thema is een manier om uw weblog een look te geven. een look anuw site geven houd in dat alleen het design mag veranderen. WordPress thema’s kunnen u meer controle geven over uw website.

Een WordPress thema is een collectie bestanden die samen werken om een grafische interface te genereren. Deze bestanden worden template bestanden genoemd. Een thema past de manier hoe de site word weergegeven aan, zonder de onderliggende software aan te passen. Themas kunnen aangepaste template files bevatten, plaatjes (*.jpg, *.gif), style sheets (*.css), aangepaste pagina’s, en de nodige code (*.php). Voor een uitleg over thema bestanden, zie Beginnen met templates.

Laten we zeggen dat u schrijft over gadgets en kaas. Via template files kun u uw pagina zo aanpassen dat de berichten in de categorie kaas er anders uitzien dan die in gadgets. Met deze manier heeft u volledige controle over hoe uw site er uit komt te zien. Het enige dat u nog tegen houd is uw eigen fantasie. Voor informatie over het gebruik van verschillende thema’s voor verschillende categorieën, zie categorie templates en “the loop” in actie.

Nieuwe themas installeren

De WordPress Theme Directory is de officiële site voor WordPress thema’s die zijn gecontroleerd en geïnspecteerd, en zijn gratis te downloaden. De site heeft de mogelijkheid om te zoeken via type en stijl, en bied de mogelijkheid om een demo te gebruiken van het thema.

Thema’s gebruiken

WordPress komt momenteel met drie standaard thema’s. Twenty Sixteen, en de vorige standaarden Twenty Fifteen en Twenty Fourteen. Thema’s die u toevoegd aan de thema map verschijnen in Dashboard > Weergave >themas.

Nieuwe themas toevoegen

Er zijn verschillende themas te downloaden die u kunt gebruiken in uw WordPress installatie.

Als het thema wat u wilt instaleren instructies bevat, volg deze dan om uw thema goed te installeren. Het wordt aangeraden aan Thema ontwikkelaars om instructies mee te leveren bij hun themas, omdat thema’s speciale extra functionaliteit kunnen bieden waarvoor meer stappen benodigd zijn bij de installatie dan hier uitgelegd. Als uw thema niet werkt na het volgen van de bijgeleverde instructies, neem dan contact op met de auteur van het thema.

nieuwe thema’s toevoegen via het dashboard

u kunt thema’s direct downloaden naar uw blog via de ‘nieuwe thema’s toevoegen’ optie in het weergave sub-menu.

 1. Log in in uw dashboard
 2. Selecteer Weergave, daarna thema’s
 3. Selecteer ‘nieuwe toevoegen’
 4. Gebruik de zoekbox of filter opties om een thema te kiezen dat u leuk vind
 5. Klik op de preview link om een preview te zien, of klik op de download link om het thema direct naar uw blog te downloaden
 6. Of gebruik de upload link om een eerder gedownload thema te uploaden naar uw blog

Thema’s toevoegen via cPanel

Als uw host cPanel control panel bied, en de thema’s in .zip of .gz archief formaat zijn, volg dan deze instructies. We gaan er van uit dat het een .zip bestand is met één map erin, waarin alle thema bestanden staan

 1. Download het .zip archief naar uw computer.
 2. In cPanel File Manager gaat u naar uw Themes map. Als uw WordPress is geinstalleerd in de ‘root folder’, dan navigeert u naar “public_html/wordpress/wp-content/themes”.
 3. Wanneer u in de thema map bent, klikt u op “Upload file(s)” en upload u de .zip die u heeft opgeslagen in stap 1.
 4. Wanneer de .zip is geüpload, klikt u op de naam van dat bestand in cPanel. Dan klikt u op “Extract File Contents”, en het archief wordt uitgepakt.
 5. Volg onderstaande instructies om uw thema te activeren.

Handmatig nieuwe thema’s toevoegen (FTP)

Om een nieuw thema toe te voegen aan uw WordPress installatie, volgt u deze stappen:

 1. Download het thema archief en pak deze uit.
 2. Gebruik een FTP Client om een map aan te maken in wp-content/themes. gebruik een naam die overeen komt met uw thema. als uw thema Test heet, dan is de locatie van uw thema /wp-content/themes/test.
 3. Upload uw thema bestanden naar de nieuwe map op uw server.
 4. Volg onderstaande instructies om uw thema te activeren

Een thema activeren

Zo activeert u een thema voor uw site:

 1. Log in op uw dashboard
 2. selecteer het “weergave” paneel, en daarna thema’s
 3. Ga in het thema paneel met uw muis op het icoontje staan van het thema dat u interessant vind.
 4. U kunt alle info over het thema zien door op details te klikken.
 5. Een live preview (met de content van uw blog) kunt u zien door op ‘voorbeeld’ te klikken.
 6. Om uw thema te activeren klikt u op de Activeer knop.

Uw selectie word direct actief.

Let op: Als uw thema preview wit is, activeer het thema dan niet zonder het probleem te onderzoeken. Dit kan ertoe leiden dat uw site stopt met werken.

Thema’s maken

Als u interesse hebt in het maken van uw eigen thema voor distributie, of het leren van de architectuur van thema’s, raden wij aan de documentatie te lezen omtrent Thema’s ontwerpen.

Als u enkel uw huidige thema wilt aanpassen, overweeg dan een Child Theme.