Berichten schrijven
Wat zijn berichten?
Berichten zijn blokken die in omgekeerde volgorde op uw home pagina verschijnen. Berichten hebben normaliter een reactie’s formulier er onder en verschijnen in uw RRS feed.
U kunt een bericht op de volgende manier aanmaken:
- Log in op uw WordPress Administration Panel (dashboard)
- Klik op ‘Berichten’
- Klik op ‘Nieuw bericht’
- Begin met het invullen van de lege velden: vul in het bovenste veld de titel van uw bericht in en in het onderste veld uw inhoud.
- Optioneel kunt u ook nog de category selecteren, tags toevoegen en andere opties kiezen (deze opties worden hieronder verder uitgelegd)
- Als u klaar bent klikt u op publiceren
Scherminstellingen
Er zijn meer velden beschikbaar dan op eerste gezicht lijkt. De scherminstellingen stelt u in staat om te kiezen welke invoervelden beschikbaar of verborgen zijn. Hiermee kunt u WordPress aanpassen naar uw wensen.
U kunt de scherminstellingen bovenin het scherm vinden. Als u er op klikt krijgt u een lijst met verschillende velden die u kunt gebruiken. Selecteer het vakje als u het veld wilt laten verschijnen, en de-selecteer het vakje als u het wilt laten verdwijnen.
Als u uw aanpassingen gedaan heeft hoeft u er niet meer naar om te kijken. De instellingen worden opgeslagen en de volgende keer dat u inlogt weer toegepast.
Uitleg van de invoervelden
Titel
De titel van uw bericht. U kunt verschillende zinnen, woorden of karakters gebruiken. Probeer duplicaten te voorkomen, omdat dit problemen op kan leveren. U kunt komma’s, aanhalingstekens, streepjes en andere symbolen gebruiken, bijvoorbeeld
“Mijn site – ‘s ochtends ontbijt eten”. WordPress maakt er automatisch een gebruiksvriendelijke en URL-geldige naam van (ook wel de “post slug” genomend) om zo de permalink van het bericht te maken.
Inhoud veld
Het witte vak waar u uw tekst, links, links naar afbeeldingen, en alle andere informatie in kunt zetten. U kunt visueel of tekst gebruiken om berichten te schrijven. Voor meer informatie over tekst, zie het onderdeel verderop.
Voorbeeld
Stelt u in staat het bericht te bekijken voordat u het publiceert.
Publiceren veld
Bevat knoppen die de status van uw bericht bepalen. De standaard statussen zijn gepubliceerd, wachtend op review en concept. Gepubliceerd betekend dat de bericht live staat op de blog. Afwachtend op review houd in dat de bericht pas gepubliceerd wordt na review van een editor. Concept betekend dat het bericht niet gepubliceerd wordt en een concept blijft voor u. Als u een specifieke status kiest en op update klikt, dan zal deze toegepast worden. Bijvoorbeeld, als u een bericht de status ‘Afwachtend op review’ wilt geven, klikt u op het drop down menu en dan op ‘Afwachtend op review’, en daarna op Ok. Om een bericht te plannen klikt u op ‘Bewerken’ Bij ’Meteen publiceren’. U kunt ook de tijd instellen op een datum in het verleden
Publiceren veld
Zichtbaarheid – Dit bepaald hoe uw bericht eruit ziet voor anderen. Openbare berichten zijn zichtbaar voor alle bezoekers als deze gepubliceerd wordt. Berichten beschermd met wachtwoord worden gepubliceerd, maar bezoekers moeten het wachtwoord weten om het bericht te kunnen lezen. Privé berichten zijn alleen zichtbaar voor u (en voor andere auteurs/administrators op uw site).
Permalink
Permalink staat voor “permanent link”. Dat is een link die niet de ‘post ID’ bevat (die mogelijk kan veranderen), maar een gebruiksvriendelijke naam afgeleid van de titel van het bericht. Ook deze kan aangepast worden, maar dit wordt afgeraden. Deze naam (ook wel de “post slug”genaamd) kan worden aangepast met de “bewerken” knop, afankelijk van uw permalink instellingen. (Om deze instellingen aan te passen, gaat u naar Dashboard > Instellingen > permalink). De permalink is automatisch gegenereerd op basis van de titel die u aan uw bericht hebt gegeven en is weergegeven onder het invoerveld. Symbolen als komma’s, quotes, apostrof, en andere ongeldige tekens worden verwijderd en spaties worden vervangen met streepjes om woorden uit elkaar te houden. Als u als titel gebruikt “Mijn site – ‘s ochtends ontbijt eten”, wordt dit gefilterd en veranderd naar “mijn-site-sochtends-ontbijt-eten”. U kunt dit handmatig aanpassen om het te verkorten naar bijvoorbeeld “mijn-site-ontbijt-eten”.
Opslaan als concept
Stelt u in staat om een bericht op te slaan als concept / wachtend op review in plaats van meteen publiceren. Om later terug te keren naar uw concepten, gaat u naar Berichten in de menubalk, kiest u bewerken in het selectievakje ‘acties’ en kiest u het bericht dat u wilt bewerken.
Publiceren knop
Publiceert het bericht op uw site. U kunt de tijd dat het bericht gepubliceerd word aanpassen door op ‘bewerken’ te klikken boven de ‘publiceren’ knop. Standaard wordt het bericht gepubliceerd op de tijd van de eerste auto-save bekend binnen de database.
Bericht tags
Verwijst naar mini-categorieën op uw site. Berichten met gelijke tags worden aan elkaar gelinkt als een gebruiker op een tag klikt. Tags moeten aangezet worden met de juiste code in uw thema om te verschijnen in uw bericht. U kunt nieuwe tags toevoegen door de tag in het invoerveld in te typen en op ‘toevoegen’ te klikken.
Categorieën
Het algemene onderwerp waar uw bericht over gaat. Normaliter gebruiken bloggers 7-10 categorieën voor hun content. Bezoekers kunnen categorieën kiezen om zo alle berichten uit die categorie te lezen. Om een nieuwe categorie toe te voegen, klikt u op de “+ Nieuwe categorie toevoegen” in dit vak. U kunt de categorieën beheren door te klikken op Dashboard > Berichten > Categorieën.
Samenvatting
Een korte beschrijving van uw bericht die wordt gebruikt op de thuispagina, in het archief, in de categorieën en bij het zoeken van pagina’s met meer dan één bericht. Onthoud dat ‘Samenvatting’ niet standaard verschijnt. Samenvattingen verschijnen alleen als u uw template zo aanpast dat De samenvatting wordt gebruikt in plaats van de tekst zelf. Normaliter worden de eerste 55 van uw bericht gebruikt.
Stuur trackbacks
Een manier voor universele blogsystemen om een notificatie te sturen dat u ze gelinkt hebt. Als u een andere WordPress blog linkt, krijgen ze automatisch een Pingback notificatie. Voor blogs die geen pingbacks ondersteunen, kunt u een trackback sturen door de URL in te typen in het invoerveld. Zie Trackbacks en Pingbacks voor meer informatie.
Aangepaste velden
Aangepaste velden geeft u de mogelijk om meer informatie te geven op uw site. Met extra code in uw template of plugins, kan Aangepaste velden de manier waarop berichten weergegeven worden beïnvloeden. Aangepaste velden worden voornamelijk gebruikt door plugins, maar kunnen ook handmatig aangepast worden.
Reacties
Opties om interactiviteit en notificaties op uw bericht aan te zetten. Dit vak heeft twee check boxes: Reacties toestaan en Trackbacks en pingbacks toestaan op deze pagina. Als Reacties toestaan is uitgevinkt, kan niemand reacties geven op het desbetreffende bericht. Als Trackbacks en pingbacks toestaan op deze pagina Is uitgeschakeld, kan niemand een trackback of pingback geven aan het bericht.
Dit bericht met wachtwoord beveiligen
Om een bericht met een wachtwoord te beveiligen, klikt u op bewerken naast zichtbaarheid, beschermd met wachtwoord en dan op ok. Onthoud dat administrators en auteurs met wachtwoord beschermde berichten kunnen zien zonder dat ze het wachtwoord hoeven te weten.
Auteur
Een lijst met alle auteurs op uw blog die u kunt selecteren als de schrijver van het bericht. Dit veld verschijnt alleen als u meerdere gebruikers heeft met het recht tot publiceren van berichten. Om een lijst te bekijken van alle gebruikers, zie de gebruikers tab aan de rechter kant. Voor meer info, zie Gebruikers en Auteurs.
Revisies
Een lijst met alle revisies gemaakt aan het huidige bericht of de pagina. Als u op een revisie klikt opent er een speciale pagina waar u de huidige versie kunt vergelijken met vorige revisies.
n.b: U kunt basisopties voor het schrijven, zoals de grootte van het tekstveld, hoe smileys worden omgezet, en andere details door te gaan naar Dashboard > Instellingen > schrijven.
Tips voor het schrijven van berichten
U kunt de wereld alles vertellen en laten zien op uw WordPress website. Hier zijn wat tips die u kunnen helpen bij het schrijven van berichten in WordPress.
Oefen toegankelijkheid
Om mee te gaan met de internet standaarden voor toegankelijkheid, kunt u het beste ALT en TITEL beschrijvingen geven aan links en foto’s om u gebruikers te helpen, bijvoorbeeld <a title=”WordPress Codex” href=”http://codex.wordpress.org/”>WordPress Codex</a>.
Gebruik paragrafen
Niemand vind het fijn om een stuk tekst te lezen zonder pauzes ertussen. Om uw bericht op te breken in paragrafen, moet u dubbele enters stoppen tussen de paragrafen. WordPress herkent dit automatisch en maakt daar automatisch <p> tags van.
Gebruik kopjes
Als u een lang bericht schrijft, is het het verstandig dat u het bericht opdeelt in secties met tussenkopjes. In HTML worden de h1, h2, h3 en h4 tags gebruikt om kopjes aan te geven. Standaard gebruikt WordPress de eerste, tweede en soms de derde in de site. U kunt h4 gebruiken om uw eigen kopje te maken. U kunt het vierde kopje gebruiken vanuit het dropdown menu in de Visuele Editor
Gebruik HTML
U hoeft geen html te gebruiken tijdens het schrijven van berichten. WordPress maakt het automatisch aan voor u. Als u zlef de controle wilt over elementen als boxes, headers en andere containers of elementen, dan kunt u HTML gebruiken.
Spellingscontrole
Er zijn spellingscontrole plug/ns beschikbaar, maar zelfs deze kunnen niet alle fouten eruit halen. Sommige serieuze auteurs schrijven hun bericht in een tekstverwerker met spellingscontrole, controleren de spelling en controleren het goed voordat ze het kopiëren en plakken in WordPress.
Denk na voordat u uw bericht publiceert
Eventjes helemaal los gaan op een blog is vandaag de dag redelijk normaal, maar neem de tijd om uw bericht te schrijven. Onthoud: wanneer u uw bericht publiceert, kan iedereen het lezen, en gevonden worden door zoekmachines. En dingen terug nemen is moeilijk wanneer het openbaar is. Neem een momentje om uw bericht door te lezen voordat u op publiceer drukt. Als u klaar bent kunt u het met de wereld delen.
Schrijf over wat u leuk vind
U heeft het waarschijnlijk al heel vaak gehoord en klinkt misschien cliché, maar het klopt wel; Als u uzelf dwingt om over iets te schrijven wat u niet leuk vind, valt dat op. Misschien heeft u niet een specifiek thema voor het schrijven vanaf het begin, maar dat maakt niet uit. U wordt gaandeweg steeds meer gefocust. Geniet van de ervaring en schrijf over wat u leuk vind.
schijf geregeld een bericht
Schrijf zo vaak als u kan, maar laat de kwantiteit geen compromis zijn van de kwaliteit. Uw bezoekers komen voor content, en niet om tijd weg te gooien met waardeloze berichten.
Gebruik niet te veel beroepstaal
Niet alle lezers zullen verstand hebben over het onderwerp waar u over schrijft. Zorg dat iedereen het zal snappen.
Verberg uw emoties niet
Het is misschien verleidelijk, maar verberg uw emoties niet. Dat is waar een blog nou eenmaal om draait. Als u wilt kunt u anoniem blijven en uw emoties uiten op alles waar u passie voor heeft. Want wat is passie waard als u het niet kan uiten? U zult genieten van de reacties waar het toe kan leiden. Het kan uw denken verbreden en u kunt er goede vrienden aan overhouden.
Denk aan wie u het laat lezen
Dit klikt misschien raar, maar denk goed na over wie u gaat vertellen over uw nieuwe blog hobby. Heeft u nog steeds zo veel vrijheid van meningsuiting als u ze er over verteld? Hoeveel wilt u uw lezers laten weten over u? Is het oké als uw baas of vriendin uw berichten leest? Als u niet wilt dat zij het lezen, moet u de juiste stappen tot anonimiteit zetten.
Maak gebruik van reacties
Reacties stelt mensen in staat hun ideeën te delen. Soms is het niet een heel goed idee, maar u kunt mensen altijd vragen om hun mond te houden. In de meeste gevallen helpt dat. Mocht het niet helpen, dan kunt u altijd hun reacties verwijderen. Bloggen alsof het het echte leven is kan tegelijkertijd leuk en niet leuk zijn. Ben voorbereid. Geef mensen ook de mogelijkheid om je een privé bericht te sturen.
Maak u pas later zorgen om het design
Het design doet er toe, maar tot een zekere maat. Geef niet op op bloggen alleen omdat u het design niet mooi vind. als u het bloggen eenmaal onder de knie krijgt komt u zo om de problemen heen. Ga vooral door met schrijven. Content is wat lezers aantrekt, niet alleen de look van uw blog.
Ben niet te voorzichtig.
Praat over u zoals u bent. Lezers raken niet onder de indruk over hoe groot uw huis is, welke coole club u lid van bent, of wat voor weer het is in uw woonplaats. Schrijf geen hele verslagen over hoe u een lekkende kraan in een paar minuten tijd hebt opgelost. Lezers geven niks om opscheppers, maar over hoe u echt bent, hoe u zich voelt, wat u interesseert, en wat voor persoon u bent. Als succes het enigste is waar u over kunt praten verveelt u uw lezers snel.
Gebruik foto’s en video’s
Het brengt meer kleur in de site, en bezoekers krijgen een klein deel van uw wereld te zien.
Blijf schrijven
Stop niet met bloggen. Als u niks hebt om over te schrijven is de kans groot dat u te veel inhoud. Bezoek meer blogs om zo ideeën op te doen. U kunt schrijven over uw vrienden, klagen over uw baas of gewoon eventjes flink vloeken over iets dat fout is gegaan. Als dat allemaal niet werkt, kunt u ook een review schrijven over de meest recente film, boek of product. Heel gemakkelijk eigenlijk.
Sla uw berichten op
Sla uw berichten op voordat u op publiceren drukt. Er kan van alles gebeuren met uw computer of internet verbinding. Het laatste dat u wilt is dat u uw bericht kwijt raakt.
Visuele editor versus tekst editor
Tijdens het schrijven van een bericht, kunt u kiezen uit een visuele editor en een tekst editor. De visuele editor laat u het bericht zien zoals het is, terwijl de tekst editor u de code laat zien en de WYSIWYG editor knoppen met quicktags. Deze quicktags werken als volgt:
- b – <strong></strong> HTML tag voor sterke nadruk op tekst (vette letters).
- i – <em></em> HTML tag voor nadruk op tekst (letters in itallic).
- b-quote – <blockquote></blockquote> HTML tag om gequote -of geciteerde tekst te onderscheiden
- del – <del></del> HTML tag om tekst te laten verschijnen alsof het verwijdert is. de meeste browsers trekken er een streep door.
- link – <a href=”http://example.com”></a> HTML tag om een link te maken.
- ins – <ins></ins> HTML tag om een beetje nadruk te leggen.
- ul – <ul></ul> HTML tag om een ongeordende lijst te maken, standaard met bullits zoals deze lijst.
- ol – <ol></ol> HTML lijst om een genummerde lijst te maken.
- li – <li></li> HTML tag om een tekst in een lijst te stoppen. wordt meestal gebruikt binnen ol of ul.
- code – <code></code> HTML tag om tekst zonder opmaakt te maken.
- more – <!–more–> WordPress tag die uw bericht op dat punt opdeelt in een samenvatting en content. Typ een paar paragrafen, voeg de tag in, en typ de rest uit. Op uw home pagina krijgt u dan alleen die eerste paar paragrafen te zien met een linkje (meer…). Als u daar op klikt volgt de rest van het bericht.
- page – <!–nextpage–> vergelijkbaar met de more tag, behalve dat het meerdere malen per bericht gebruikt kan worden, en dat de tekst die na de tag komt op een andere pagina voort wordt gezet. Vervolgens worden links gegenereerd in combinatie met de wp_link_pages() of link_pages() template tag.
- lookup – Opent een JavaScript invoer veld waarmee u woorden kunt zoeken in het online woordenboek answers.com. U kunt dit gebruiken om individuele woorden te controleren op spelfouten. close tags – Sluit elke open HTML tag die nog open staat–Maar let op. HTML kan geen gedachten lezen(!), dus zorg dat de tags op de goede plek sluiten, en op de goede manier.
Workflow notitie – Met quicktag knoppen die HTML invoegen, kunt u bijvoorbeeld de i knop indrukken om <em> in te voegen. typ de tekst die daarin gevoegd moet worden, en druk vervolgens op /i of Close tags om de tag te sluiten. u kunt deze stappen om de tags te ‘sluiten’ vereenvoudigen door eerst uw hele bericht uit te typen, en vervolgens het stuk tekst dat u in wilt sluiten te selecteren. vervolgens klikt u op i om de tekst in te sluiten. Vervolgens worden de tags automatisch ingevoerd.